©
Ұнды фортификациялау оны адам ағзасына қажетті дәрумендермен және минералдармен байытуды білдіреді. Адамның тамақ рационында фолий қышқылы мен дәрумендердің жетіспеушілігі анемия, жүрек-қан тамырлары ауруларына, ана мен бала өліміне себеп болады.
Технологиялық өңдеу кезінде көптеген азық-түлік өзінің құнарлылығын азайтады. Бұларды қайта қалпына келтірудің бір жолы - ұнды дәрумендермен және микроэлементтермен байыту. Күнделікті қолданыстағы тағам болғандықтан адам ағзасына аса қажет темір, фолий қышқылы және дәрумендерді ұнға қосу тиімді.
Қазақстан Республикасы «Халық денсаулығы дәне денсаулық сақтау жүйесі туралы» кодекстің 160-бабы, 3-тармағында темір жетіспеушіліктің алдын-алу мақсатында ел аумағына сатылатын жоғарғы және бірінші сортты бидай ұнын құрамында темірі бар дәрумендермен, минералдар және басқа да заттармен міндетті байыту (фортификациялау) көзделген.
ТАҒЫ ОҚЫҢЫЗ: Форт-Шевченко қаласы және Баутин ауылы 100% су жүйесімен қамтылмақ
Құрамында темірі бар дәрумендер мен минералдарды сатып алғаннан гөрі фортификацияланған ұнды қолданған әлдеқайда тиімді.
Темір жетіспеушіліктің бірден бір алдын алу принциптерінің бірі - ұнды құрамында темірі бар дәрумендермен, минералдармен байыту. Темірмен байытылған ұнды қолдану адам ағзасында темірдің артуына әкелмейді. Ұнды қажетті минералдармен байыту минералды заттардың жетіспеушілігінің алдын алады. Гемоглобин нормасы қалыпқа келу үшін байытылған ұн мен нанды 1-2 жыл тұрақты қолдану қажет.
Ж.ІҢІРБАЕВА, Қарақия аудандық қоғамдық денсаулық сақтау басқармасының бас маманы