Кез келген ауруды емдегеннен, алдын алу жеңіл. Анемияның алдын алу үшін дұрыс тамақтанудың принциптерін сақтау қажет. Адамның күнделікті рационында кем дегенде 20 мг темір, ал жүкті әйелдер үшін бұл көрсеткіш 30 мг болуы керек. Әйелдер ай сайын еркектерге қарағанда темірді 2 есе көп жоғалтады және олар ағзадағы бұл элементті толтыруды ұмытпағаны абзал, деп хабарлайды Mangystaumedia.kz сайты.
Осы орайда Маңғыстау облысының санитариялық-эпидемиологиялық бақылау департаментінің тағам обьектілерін бақылау және қадағалау бөлімінің мамандары қала тұрғындарына кеңес береді.
Бұрын анемиямен ауыратын науқастарға диетаға алма, сәбіз және анарды көбірек енгізу ұсынылған. Жаңа піскен көкөністерді тек ет тағамдарымен бірге тұтыну керек. Сондай-ақ темірге бай тағамды жегеннен кейін бір стақан апельсин шырынын ішу пайдалы және сіңірілген темірдің мөлшері екі еселенуі мүмкін. Балдың құрамында жеткілікті мөлшерде болатын темір фруктозаның сіңуін жақсартады. Балдың қара сорттарын қолданған дұрыс, себебі... олар пайдалы микроэлементтерге бай. Сіз олардың дозасын, мысалы, ұнтақтау, сулау немесе өскін арқылы азайтуға болады. Сонымен, жармаға екі сағат бойы су құйып, олардың мөлшерін айтарлықтай азайтуға болады. Helicobacter pylori инфекциясы да темірдің қалыпты сіңуіне кедергі келтіреді.
Шай ішуді немесе хош иісті кофені дәмін татуды ұнататындар кофемен бірге қара да, жасыл да шайдың құрамында фитаттар сияқты темірдің сіңуін айтарлықтай шектейтін таниндердің көп мөлшері бар екенін есте ұстауы керек. Сондықтан бұл сусындарды көп пайдаланбаған дұрыс. Уақыт өте келе оларды шырындар мен компоттармен ауыстырған дұрыс.
Теміртапшылықты анемия (ТҚА) – қан сарысуында, сүйек кемігінде темір мөлшерінің төмендеуімен сипатталатын ауру. Бұл эритроциттердің (қызыл қан жасушалары) бөлігі болып табылатын және біздің органдар мен тіндерге оттегінің «жеткізілуіне» жауап беретін күрделі ақуыз - гемоглобиннің түзілуінің бұзылуына әкеледі. Қандағы гемоглобин деңгейі біздің денсаулығымыздың маңызды көрсеткіштерінің бірі.
Төмен гемоглобинмен ауыратын адамдарда әлсіздік, шаршау, бас айналуы мүмкін, сонымен қатар бозғылт және құрғақ тері болады, яғни, дене жеткілікті оттегімен қамтамасыз етілмейді. Гемоглобин деңгейін қан анализі арқылы анықтауға болады. Әйелдер үшін норма -120 г/л, ерлер үшін – 130 г/л және одан жоғары, өмірдің бірінші жылындағы балалар мен жүкті әйелдер үшін – 110 г/л.
Темір – өте маңызды микроэлемент. Теміртапшылықты анемия (анемия) - бұл аурудың ең көп таралған түрі. Дүниежүзілік денсаулық сақтау ұйымы темір тапшылығы анемиясын, әсіресе бала туатын жастағы әйелдер мен балалар арасында кең таралуына байланысты маңызды әлеуметтік мәселелердің бірі ретінде таниды.
Өмірдің алғашқы айларындағы барлық балаларда анемияның профилактикасы өмірдің ең болмағанда алғашқы 4-5 айында табиғи емшек сүтін беруді сақтау және қолдану. Өйткені ана сүтінен темірдің сіңу дәрежесі орта есеппен шамамен 50% құрайды.
«Темірмен және басқа микроэлементтермен байыту үшін өнімді таңдағанда, халықтың әдеттегі рационы туралы ақпарат алу, жиі тұтынылатын тамақ өнімдерін анықтау маңызды. Бұл өнімдер тізімінде ұн ерекше орын алады. Жыл сайын әлем халқы 400 млн. тоннадан астам ұнды тұтынады және осы ұнның негізгі бөлігін ірі ұн тарту зауыттары өндіреді.
Ұнды фортификациялау және одан нан пісіру салыстырмалы түрде төмен қосымша шығындармен халықтың денсаулығын едәуір нығайтуға мүмкіндік береді. Ұн – көптеген дәрумендер мен минералдармен байытудың технологиялық тұрғыдан оңтайлы өнімі. Ол фортификация үшін және мақсаты бойынша оңтайлы, өйткені ұнды бүкіл халық тұтынады. Ұнды фортификациялау қажеттілігі ұсақ тартылған ұнды, сондай-ақ басқа да тазартылған тамақ өнімдерін өндіру мен тұтынудың өсуімен пайда болды», - дейді Маңғыстау облысының санитариялық-эпидемиологиялық бақылау департаментінің тағам обьектілерін бақылау және қадағалау бөлімінің басшысы Баян Сатқанбаева.
Сондай-ақ, ұнды витаминдермен және микроэлементтермен фортификациялау олардың тапшылығының дамуына жол бермейді, қалыпты дене және ақыл-ой еңбекке қабілеттілігін сақтауға ықпал етеді, халық арасында анемия аурушаңдық пен өлім-жітім жайттарын азайтады.